Grecki gulasz
Grecka kuchnia to nie tylko paella, mousaka, tzatziki, ale też gulasz. Jak się okazuje bardzo smaczny i pyszny. Bardzo dobrze się też prezentuje, do kaszy, ryżu jak znalazł. Propozycja obiadowa z gorącej Grecji w polskiej zimno-wietrznej rzeczywistości.
Składniki:
1 kg mięsa indyczego
1 kg pieczarek
4 średnie cebule
1 słoik papryki konserwowej
1 puszka groszku konserwowego
200 g koncentratu pomidorowego
2-3 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
pół łyżeczki papryki ostrej
pół łyżeczki papryki słodkiej
3-4 ziarna ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
pół opakowania przyprawy do gulaszu
kilka łyżek mąki
olej
Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i mąką solę, obsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do garnka, podlać szklanką wody, dodać ziele i liść laurowy, gotować 10 minut na małym ogniu. Pokroić pieczarki w półplasterki, cebulę w kostkę i paprykę również w kostkę, dodać do mięsa, przyprawić. Wszystko dusić przez kolejne 10 minut, aż do miękkości mięsa, pod koniec dodać groszek i koncentrat pomidorowy, chwilę podgotować i podawać z kluseczkami półfrancuskimi.
Komentarze
Prześlij komentarz