Mazurek królewski
Ten mazurek to prawie tort. W okrągłej wersji i pięknie wygląda i doskonale smakuje, prawdziwie królewski. Możecie go spokojnie piec nie tylko na święta, ale na inne ważne uroczystości rodzinne, na pewno się nie zawiedziecie.
Składniki:
Spód:
250 g mąki krupczatki
150 g masła
1 jajko
3 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
Warstwa jabłkowa:
½ szklanki cukru
1 kg jabłek (obrane, utarte na tarce o grubych oczkach)
1 opakowanie galaretki cytrynowej lub pomarańczowej
Warstwa makowa:
250 g maku (poprzedniego dnia zalany wrzątkiem i odstawiony na noc, następnie dobrze odciśnięty)
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
⅔ szklanki cukru
200 ml mleka
3 łyżki masła (miękkie, o temperaturze pokojowej)
2 jajka
100 g rodzynek
100 g innych bakalii (np. orzechy laskowe, migdały, daktyle, suszony ananas lub papaja, skórka z pomarańczy; posiekane)
Warstwa orzechowa:
150 g orzechów włoskich
⅔ szklanki cukru
125 ml mleka
200 g masła (1 kostka)
1 łyżka spirytusu
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła (½ kostki)
Wszystkie składniki na spód zagnieść ręcznie w misce. Wyłożyć ciasto na dnie blaszki wyłożonej po brzegi papierem do pieczenia. Piec spód 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Jabłka wymieszać w garnku z cukrem i przesmażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając. Na koniec dodać galaretkę rozpuszczoną w 100 ml gorącej wody. Masę jabłkową odstawić do ostygnięcia. Schłodzoną (ale nie całkowicie zimną!) wyłożyć na zimny placek ułożony w blaszce i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Mak zmielić w maszynce do mięsa (na najdrobniejszych oczkach). Dodać do maku pozostałe składniki oprócz bakalii i w garnku lub na patelni gotować przez ok. 8 minut, cały czas mieszając. Następnie dodać wszystkie bakalie i wymieszać. Ciepłą masę wyłożyć na warstwę jabłek. Odstawić do wystudzenia.
Zmielone orzechy, mleko, i cukier gotować na średnim ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając. Dodać do orzechów masło, łyżkę spirytusu i wymieszać. Powinna wyjść niegęsta masa, którą wylać na masę makową. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę czekoladową wylać na schłodzoną masę orzechową i wstawić ciasto w chłodne miejsce.
Komentarze
Prześlij komentarz