Gruszki z kremem waniliowym Julki
a za gruszką dwa jabłuszka...
Jakoś tak to leciało. A dziś gruszka wpadła do deseru, Julka ją złapała i przykryła pierzynką z kremu waniliowego. W ten sposób wyczarowała dla was pyszny niedrogi deser.
Składniki;
4 gruszki
4 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
3 żółtka
1 cukier waniliowy
1,5 łyżki budyniu śmietankowego
1,5 szkl mleka
czekolada do dekoracji
Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki i pozbawić je gniazd nasiennych. Gotować je kilka minut w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i soku z cytryny, Odcedzić.
Żółtka utrzeć z resztą cukru i z cukrem waniliowym i budyniem. Mleko zagotować następnie dodać żółtka i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Chwilę gotować. Gruszki wyłożyć do pucharków. Zalać ciepły, kremem. Ostudzić wkładając do lodówki. Przed podaniem posypać startą czekolada i dowolnie udekorować.
Komentarze
Prześlij komentarz