Kurczak w curry z fasolką
Kurczak w curry to temat rzeka, morze i jezioro...można znaleźć milion przepisów. I my właśnie w czeluściach internetu odnaleźliśmy takiego oto kurczaka w sosie curry z fasolką szparagową. Gęsty sos curry wyszedł bajeczny, kurczak delikatny, rozpływający się, a fasolka jak to fasolka fasolkowata i zielona.
Składniki:
500 g udek z kurczaka
300 g zielonej fasolki szparagowej
2 łyżki mąki
1 łyżeczka curry
0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
przyprawa do kurczaka
sól
pieprz
olej
Udka obficie przyprawić przyprawą do kurczaka. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć na rumiany kolor. Wlać 250 ml wody. Dołożyć pokrojoną zieloną fasolkę (świeżą lub mrożoną). W małej miseczce rozrobić mąkę z odrobiną wody i wlać do mięsa. Dokładnie mieszać (tak żeby sos nam zgęstniał). Przyprawić curry, ostrą czerwoną papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez około 25 minut. Gdy sos za bardzo zgęstnieje podlać wodą.
Komentarze
Prześlij komentarz