Razowa szarlotka
Bardzo, ale to bardzo dobra szarlotka, a przy jej produkcji wykorzystaliśmy produkty w zdrowszej wersji: mąkę razową, płatki owsiane, a zamiast cukru miód. Dlatego nie dość, że dobra to jeszcze zawiera więcej składników odżywczych pozytywnie wpływających na przewód pokarmowy.
Składniki:
500 g mąki pszennej razowej typ 2000
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła
1 jajko
1 kg jabłek
500 g gruszek
100 g rodzynek
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju
1 szklanka płatków owsianych
Z mąki, proszku do pieczenia, masła i jaja zagnieść ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki. Owoce umyć, obrać, i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z rodzynkami. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1,5 cm i wyłożyć nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Owoce ułożyć na cieście i posypać kruszonką przygotowana z płatków owsianych zmieszanych miodem i olejem. Piec około 30 minut w temperaturze 200 - 220 stopniach .
Komentarze
Prześlij komentarz