Sernik New York

  1. W sieci piszą, że sernik nowojorski jest uwielbiany przez wszystkich. Bo pyszny, rozpływa się w ustach, a do tego jest prosty w wykonaniu i nie ma w sobie środków spulchniających, jest po prostu prawdziwy. I my podzielamy to zdanie, wszystko nam się podoba w tym serniczku i polecamy go wszystkim łasuchom.



Składniki:

Spód:
2 szklanki pokruszonych ciasteczek najlepiej czekoladowych
90 g masła
50 g brązowego cukru
½ łyżeczki  imbiru
½ łyżeczki cynamonu

Masa serowa:
1,25 kg sera kremowego
300 g cukru
1 łyżeczka skórki cytrynowej
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki soli
4 jajka
250 ml kwaśnej śmietany

Wymieszać pokruszone ciasteczka, masło, brązowy cukier, imbir i cynamon w misce i zmiksować blenderem ręcznym, aż dobrze się wymieszają. Wyłożyć spód tortownicy o średnicy 23 cm. Piec około 12-15 minut w temperaturze 190 stopni, aż stwardnieje . Zostawić do wystudzenia.
Ubić serek kremowy w misce blenderem,  aż powstanie kremowa gładka masa. Stopniowo dosypywać cukier ucierając na gładką masę. Dodać skórkę z cytryny, sok i sól. Wbijać jajka po kolei nie przerywając miksowania. Wymieszać ze śmietaną. Wlać masę do tortownicy na spód. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu całkowicie wystudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem.













Komentarze

Popularne posty