Sernik New York
- W sieci piszą, że sernik nowojorski jest uwielbiany przez wszystkich. Bo pyszny, rozpływa się w ustach, a do tego jest prosty w wykonaniu i nie ma w sobie środków spulchniających, jest po prostu prawdziwy. I my podzielamy to zdanie, wszystko nam się podoba w tym serniczku i polecamy go wszystkim łasuchom.
Składniki:
Spód:
2
szklanki pokruszonych ciasteczek najlepiej czekoladowych
90
g masła
50
g brązowego cukru
½
łyżeczki imbiru
½
łyżeczki cynamonu
Masa
serowa:
1,25
kg sera kremowego
300
g cukru
1
łyżeczka skórki cytrynowej
1
łyżka soku z cytryny
½
łyżeczki soli
4
jajka
250
ml kwaśnej śmietany
Wymieszać
pokruszone ciasteczka, masło, brązowy cukier, imbir i cynamon w misce i
zmiksować blenderem ręcznym, aż dobrze się wymieszają. Wyłożyć spód tortownicy
o średnicy 23 cm. Piec około 12-15 minut w temperaturze 190 stopni, aż stwardnieje
. Zostawić do wystudzenia.
Ubić
serek kremowy w misce blenderem, aż
powstanie kremowa gładka masa. Stopniowo dosypywać cukier ucierając na gładką
masę. Dodać skórkę z cytryny, sok i sól. Wbijać jajka po kolei nie przerywając miksowania.
Wymieszać ze śmietaną. Wlać masę do tortownicy na spód. Piec około 1,5 godziny
w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu całkowicie wystudzić, przed podaniem
posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz