Racuszki z gruszkami
Racuszki i gruszki to zgrana para, idealnie do siebie pasują. To dobry pomysł na podwieczorek, zwłaszcza jak w domu są dzieci. Do tego mleko lub kakao i pociechy zadowolone a i mama zbyt dużo roboty nie miała. Tata też z pewnością spróbuje i mu posmakuje.
Składniki:
3 dojrzałe gruszki
500 ml zsiadłego mleka
350 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
olej rzepakowy
cukier do posypania
Mleko i jajka wymieszać ze sobą. Dodać do tego sypkie składniki, dokładnie wymieszać, uzyskując gładką masę. Gruszki umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę, dodać do ciasta, wymieszać. Na patelnię nakładać porcje ciasta i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać posypane cukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz