Eklerki Karoliny i Angeliki


Eklerki to ciasteczka z ciasta parzonego, które są dość trudne do wykonania, a patrząc na nadzienie do tych roboty dziewczyny miały co nie miara. Ale Karolina i Angelika dały radę i popisały się wykwintnymi eklerkami z nadzieniem waniliowym.


Składniki:

Ciasto:
1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 nieduże jajka


Budyń waniliowy:
600 ml mleka
ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
6 dużych żółtek
100 g cukru
40 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej

W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i cały czas mieszać/ucierać, nie ściągając z palnika, by się ciasto się nie przypaliło. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie zmiksować z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.Masę wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego. Wyciskane ciastka powinny mieć około 10 cm długości i 3 cm szerokości.
Piec w temperaturze 200⁰ przez 20 - 30 minut. Gotowe eklery powinny być chrupiące z wierzchu. Wyjąć, wystudzić na kratce, przekroić na 2 części.

W większym garnuszku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok. Żółtka i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do białości. Dodać mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. Do pasty dodać 100 ml wrzącego mleka, zmiksować do połączenia. Zahartowaną pastę jajeczną wlać do reszty zagotowanego mleka, dobrze wymieszać, do połączenia. Postawić na palnik i zagotować, często mieszając. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż /budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika. Gotowy krem przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała powierzchni kremu, odstawić do wystudzenia (podczas studzenia nie wolno mieszać!). 
Krem umieścić w rękawie cukierniczym i wyciskać na dolną część eklerków, przykrywać górą ciastek. Można ozdobić polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. 













A to eklery Przemka

Komentarze

Popularne posty