Zawijańce z pieczarkami (IG)


Pierś z kurczaka, pieczarki i trochę szynki szwarcwaldzkiej i można wyczarować obiad, którym można zabłysnąć przed gośćmi. Bo i ładnie wygląda i  dobrze smakuje. Do tego ulubiona zielona sałata i gotowe. Brać i zajadać. 



Składniki: 

2 duże filety z kurczaka
10 pieczarek
2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżka oleju
sól
pieprz
koperek
czosnek granulowany

Filety rozbić na płasko, posmarować musztardą, oprószyć pieprzem, wetrzeć czosnek i zioła. Włożyć na 2 godziny do lodówki.
Umyte pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć na patelnie. Dodać łyżkę oleju i posiekana cebulę i smażyć około 10 minut, aż do redukcji wydzielonego sosu. Doprawić do smaku. 
Nałożyć na filety z kurczaka jeden plaster szynki i farsz z pieczarek i zwinąć w roladki. Ułożyć je na dnie naczynia żaroodpornego. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30-40 minut. Powstały sos można zlać na patelnię, dodać jogurt i przyprawy. 
Roladki pokroić na plastry i polać sosem. Podawać z ulubiona surówką. 












Komentarze

Popularne posty