Serowe ciastka ze śliwkami


Ślimaczki znamy, lubimy, cenimy, bo to fajny sposób na przygotowanie ciasteczek czy to z ciasta drożdżowego, francuskiego czy też jak w dzisiejszym przypadku twarogowego. Dobieramy ulubione nadzienie, tutaj śliwkowe, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy. Znikają z blaszki ekspresowo, bo nawet na talerzyk nie zdążą wjechać ;)



Składniki:

Ciasto:
30 dag mąki
25 dag chudego twarogu
25 dag masła
10 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sól

Nadzienie :
50 dag śliwek lub powidła śliwkowe
10 dag zmielonych migdałów 
2–3 łyżki tartej bułki
cynamon

Dodatkowo:
2 żółtka
10 dag płatków migdałowych

Ser lekko odcisnąć. Dodać pokrojone masło, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem i szybko zagnieć jednolite ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wym. 40x60 cm.
Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Wymieszać z tartą bułką, zmielonymi migdałami i szczyptą cynamonu. Nadzienie rozłożyć równą warstwą na cieście. Jeśli nie mamy śliwek wystarczy posmarować grubszą warstwę powideł śliwkowych i posypać je płatkami migdałowymi. Ciasto zwinąć zaczynając od węższego brzegu i pokroić maczanym w wodzie nożem na 18–20 kawałków. Ślimaki posmarować z obu stron rozkłóconymi żółtkami, obsypać płatkami migdałowymi. Piec 30 minut w temp. 200 stopni.














Komentarze

Popularne posty