Pączki z dynią
Nowi przyjaciele pączuszków anielskich – pączki z dynią. Małe a cieszą i to nie tylko oko. W wykonaniu bardzo proste a jeszcze prostsze w jedzeniu. Zachęcamy do ich zrobienia i zjedzenia nie tylko w Tłusty Czwartek ale w każdy inny dzień tygodnia.
Składniki:
200 g puree z dyni
2 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
120 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 ml mleka
olej do smażenia
Dynię umyć, obrać i pokroić w kostkę. piec do miękkości q temperaturze 180 stopni. Wyjąć, ostudzić i zblendować. Puree z dyni, cukier, jajko i szczyptę soli zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. (Ciasto jest dość rzadkie). Rozgrzać tłuszcz w garnku lub głębokiej patelni. Przy pomocy dwóch łyżeczek formować kulki (lub 1 łyżeczką robić kleksy) i nakładać od razu na rozgrzany tłuszcz (170- 190°C). Smażyć z każdej strony na złoty kolor, ok. 2-3 min. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.
Komentarze
Prześlij komentarz