Taratuszki



Taratuszki to przepis wywodzący się z kuchni rosyjskiej. To rodzaj pączków, faworków lub racuszków, w zależności od tego jaki kształt im nadamy. Najlepiej smakują świeże z ulubionymi konfiturami, miodem lub tylko z cukrem pudrem. Tylko trzeba pamiętać by nie wgnieść zbyt dużo mąki bo nie chcą wtedy rosnąć. 


Składniki:


400 g kefiru
1 jajko 
3 łyżki cukru
3 łyżki roztopionego masła
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3,5 szklanki mąki pszennej tortowej + troszkę do podsypania
1 cukier waniliowy
cukier puder do posypania


Z podanych składników zagnieść ciasto, jeśli się klei, podsypać troszkę mąką, powinno jednak być dość miękkie. Ciasto odłożyć na 20 minut do przykrytej miski. Podzielić na dwie części, wałkować cienko, kroić na paski, potem na prostokąty. Każdy prostokąt nacinać i wywijać jak faworki. Smażyć na niewielkiej ilości oleju, na niewielkim ogniu. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym by usunąć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.













Komentarze

Popularne posty