Chelsea buns
Chelsea buns to małe drożdżowe bułeczki w
kształcie ślimaczków wypiekane były kiedyś w Bun House w Londynie.
Charakteryzują się dodatkiem rodzynek, i przypraw korzennych. Zawijane są
identycznie jak bułeczki cynamonowe. Smarowane są glazurą z cukru i wody przez
co są bardziej słodkie i mają piękny połysk.
Składniki:
500 g mąki
pszennej chlebowej
1 łyżeczka
soli
7 g suchych
drożdży lub 14 g drożdży świeżych
70 g
drobnego cukru do wypieków
50 g masła,
roztopionego
225 ml
letniego mleka
1 jajko
Na
nadzienie:
25 g
roztopionego masła
2 łyżki
jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka
przyprawy do piernika
75 g
rodzynków
50 g suszonej
żurawiny
25 g
kandyzowanej skórki pomarańczowej
Na glazurę:
40 g cukru
60 ml wody
(4 łyżki)
Mąkę pszenną
wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić zaczyn). Dodać
resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić
ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego
kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte
ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Ciasto
wyjąć, krótko zagnieść, rozwałkować na kwadrat o boku 30 cm. Posmarować
roztopionym masłem, posypać cukrem, następnie rodzynkami, żurawiną, skórką.
Zwinąć. Zwinięty rulonik pokroić na 12 części i układać stroną rozciętą na
blaszce o wymiarach 32 x 22 cm. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym
miejscu na 40 minut lub dłużej, do podwojenia objętości.
Piec
około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC.
Komentarze
Prześlij komentarz