Chelsea buns


Chelsea buns to małe drożdżowe bułeczki w kształcie ślimaczków wypiekane były kiedyś w Bun House w Londynie. Charakteryzują się dodatkiem rodzynek, i przypraw korzennych. Zawijane są identycznie jak bułeczki cynamonowe. Smarowane są glazurą z cukru i wody przez co są bardziej słodkie i mają piękny połysk.

 
Składniki:

500 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g masła, roztopionego
225 ml letniego mleka
1 jajko

Na nadzienie:
25 g roztopionego masła
2 łyżki jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
75 g rodzynków
50 g suszonej żurawiny
25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Na glazurę:
40 g cukru
60 ml wody (4 łyżki)

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić zaczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Ciasto wyjąć, krótko zagnieść, rozwałkować na kwadrat o boku 30 cm. Posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem, następnie rodzynkami, żurawiną, skórką. Zwinąć. Zwinięty rulonik pokroić na 12 części i układać stroną rozciętą na blaszce o wymiarach 32 x 22 cm. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40 minut lub dłużej, do podwojenia objętości.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC.
Przygotować glazurę: w małym garnuszku podgrzać cukier z wodą, zagotować, pogotować 2 minuty, do uzyskania syropu. Glazurą posmarować bułeczki, podawać ciepłe.












Komentarze

Popularne posty