Muffinki porzeczkowe
Czerwona porzeczka niby wszystkim znana ale taka trochę zapomniana i rzadko wykorzystywana. A tak super wygląda na wypiekach i dobrze smakuje przełamując słodycz lekko kwaskowatym smakiem. Zatem jak macie porzeczki w zasięgu ręki to pieczcie razem z nami.
Składniki:
250 g porzeczek
100 g masła
2 jajka
125 ml mleka
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
170 g cukru + do posypania
Porzeczki opłukać, osuszyć, oderwać z szypułek. Roztopić masło w misce, ostudzić i roztrzepać trzepaczką z jajkami oraz mlekiem.
Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cukier, dokładnie wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre, wsypać porzeczki i wymieszać (delikatnie, łyżką, tylko do połączenia się składników).
Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek, posypać pozostałym cukrem i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec przez 25 minut do suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz