Wafelki Aleex
Przepis na te pyszniutkie wafelki znaleźliśmy na blogu http://kuchniaaleex.blogspot.com, no i nie bylibyśmy sobą jakbyśmy z przepisu nie skorzystali. Tym razem w prostocie siła, chociaż okazuje się, że trzeba dokładnie czytać przepis bo nieostrożnie mijając jeden element można skiepścić i tak prosty przepis.
Składniki:
1 opakowanie wafli tortowych okrągłych
0,5 szklanki mleka
¾ szklanki cukru (można dać trochę mniej)
1 cukier waniliowy
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki kakao
20 dag masła
5 dag płatków migdałowych
2 łyżki wiórków kokosowych
1 mleczna czekolada
Z opakowania wafli zostawić 3 sztuki. Resztę pokruszyć. Płatki migdałowe wymieszać w miseczce z wiórkami. Mleko z cukrem zagotować. Odstawić z gazu. Do gorącego mleka dodać masło pokrojone w kostkę, mieszać do rozpuszczenia. Mleko w proszku i kakao przesiać przez sitko. Dodawać partiami do mleka z masłem mieszając trzepaczką. Z każdą porcją masa będzie coraz gęściejsza. Wsypać do masy pokruszone wafle i płatki z wiórkami, dokładnie wymieszać. Połowę masy wyłożyć na waflowy spód, rozprowadzić nożem. Przykryć drugim waflem, na niego nałożyć drugą połowę masy, rozprowadzić nożem i przykryć trzecim waflem. Torcik waflowy przykryć folią, obciążyć, wstawić na kilka godzin do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wafle pokroić w kwadraty lub w trójkąty. Polać je niteczkami rozpuszczonej czekolady. Zostawić do zastygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz