Śliwki w occie

Późne lato i wczesna złota jesień to czas śliwek węgierek. Pięknie fioletowych i o niezapomnianym smaku. My postanowiliśmy te wspomnienia zamknąć w słoiku, by w zimowe wieczory delektować się ich smakiem. Przepis banalnie prosty, bo nawet nie potrzebna jest pasteryzacja.

Składniki:

1 kg śliwek węgierek
125 ml octu spirytusowego 10%
750 ml wody
30 dag cukru
laska cynamonu
10 goździków


Śliwki umyć, ponakłuwać wykałaczką w kilku miejscach, włożyć do słoja lub kamiennego garnka. Ocet z wodą, cukrem i przyprawami zagotować. Po kilku minutach, gdy zalewa trochę przestygnie zalać śliwki. Następnego dnia zlać ocet, podgrzać (nie gotować) i zalać owoce. Czynność należy powtarzać przez trzy dni.
Na koniec wyparzyć słoiki i poukładać w nich śliwki. Zalewę odcedzić z przypraw, zagotować. Gorącą zalać owoce, dokładnie wytrzeć brzeg słoja, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Nie trzeba pasteryzować. 










Komentarze

Popularne posty