Tort Pischinger
Dość intensywnie ostatnio zgłębiamy wiedzę i umiejętności cukiernicze. Okazało się, że torty można robić nie tylko z ciast biszkoptowych czy biszkoptowo-tłuszczowych. Mamy dla Was piękny i pyszny tort Pischinger, którego bazą są wafle. Jest on pełen orzechów i kakao, naprawdę robi wrażenie smakowe i wizualne.
Składniki:
250 g masła
200 ml śmietanki 30%
150 g cukru
200 g ciemnej czekolady
200 g mlecznej czekolady
150 g mielonych orzechów
1 cukier waniliowy
1 opakowanie okrągłych wafli
Masło utrzeć z cukrem na puch. Ciemną czekoladę rozpuścić razem ze śmietanką, chwilę gotować po czym odstawić do ostygnięcia. Do masła dodać przestudzoną czekoladę i razem miksować. Następnie do kremu dodać zmielone orzechy i wymieszać delikatnie łyżką. Masą smarować wafle i układać jeden na drugim. Obciążyć i wstawić do lodówki. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierz i boki wafli. Można udekorować orzechami.
Składniki:
250 g masła
200 ml śmietanki 30%
150 g cukru
200 g ciemnej czekolady
200 g mlecznej czekolady
150 g mielonych orzechów
1 cukier waniliowy
1 opakowanie okrągłych wafli
Masło utrzeć z cukrem na puch. Ciemną czekoladę rozpuścić razem ze śmietanką, chwilę gotować po czym odstawić do ostygnięcia. Do masła dodać przestudzoną czekoladę i razem miksować. Następnie do kremu dodać zmielone orzechy i wymieszać delikatnie łyżką. Masą smarować wafle i układać jeden na drugim. Obciążyć i wstawić do lodówki. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierz i boki wafli. Można udekorować orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz