Zupa pomidorowa z kaszą gryczaną



Pomidorowa z ryżem czy makaronem a i owszem, ale z kaszą gryczaną tego jeszcze nie było. A okazuje się że to ciekawy dodatek i smaki dobrze się komponują. Polecamy kaszę białą nieprażoną, bo ma delikatniejszy smak. Do tego ulubione kiełki i nowa ciekawa zupa gotowa. 




Składniki: 


1/2 szkl kaszy gryczanej ugotowanej
1 por
1 cebula
1 papryka
3 świeże pomidory
300 ml przecieru pomidorowego
sól
pieprz
słodka papryka
czosnek granulowany
liść laurowy
ziele angielskie
2 łyżki oliwy
300 ml bulionu
2 łyżki pestek dyni
dowolne kiełki


Do garnka wlać bulion, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Zagotować. Na oliwie podsmażyć posiekana cebulę i pora przez około 2 minuty, aż się zeszkli. Dodać do wrzącego bulionu. Następnie na pozostałej na patelni oliwie podsmażyć pokrojone pomidory i paprykę. Przyprawić słodką papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Dusić około 5 minut. Dodać do bulionu i gotować około 10 minut. Wyjąć liść i ziele, dolać przecier i zmiksować na krem. Po tym gotować jeszcze chwilę. Do miseczek włożyć kaszę gryczaną, zalać zupą. posypać pestkami dyni i kiełkami. 









Komentarze

Popularne posty