Kotlety ziemniaczane z pieczarkami


Kotlety z ziemniaków i pieczarek czemu nie takie dwa w jednym. Do tego ulubiona surówka i bezmięsny obiad gotowy. No a jeśli ktoś bez mięsa nie da rady to można albo do masy dodać np. mięso mielone albo po prostu do tego zestawu dodać sobie sztukę mięsa. 



Składniki:

300 g ziemniaków
1 jajko
10 g mąki ziemniaczanej
50 g cebuli
60 ml oleju
5 g masła 
bułka tarta
50 g pieczarek
natka pietruszki 
20 g sera żółtego
sól 
pieprz
gałka muszkatołowa 

Przeprowadź obróbkę wstępną surowców, ugotować  ziemniaki. Oczyszczone pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę drobno posiekać. Na patelni z niewielką ilością masła zrumienić posiekaną cebulę od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodać starte pieczarki, wszystko mieszać i smażyć do momentu aż woda powstała z pieczarek odparuje, po czym zdjąć z ognia i ostudzić  Opłukaną natkę pietruszki drobno posiekać. Do dużej miski przecisnąć przez praskę ugotowane ziemniaki razem z masłem. Do ziemniaków dodać wystudzone pieczarki z cebulą, straty żółty ser, natkę pietruszki, jajko oraz mąkę i całość doprawić solą oraz czarnym pieprzem i gałką. Dłonią wyrabiać ciasto ziemniaczane a następnie lekko zwilżonymi dłońmi formować płaskie kotleciki. Kotlety panierować w bułce tartej a następnie smażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podawać z ulubioną surówką. 












Komentarze

Popularne posty