Krem z buraków

Ta zupa jest specyficzna, jesienna, o wspaniałym kolorze i smaku. Samo wykonanie jest banalnie proste, a gotowy produkt niezwykle wykwintny i mało spotykany. Dlatego Kulinarni polecają odkrycie buraka ćwikłowego na nowo.

Składniki:

4 buraki ćwikłowe
2 jabłka kwaśne
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
cukier
ziele angielskie 
liść laurowy
ser kozi


Buraki obrać, pokroić w grubszą kostkę, zalać wodą, tak żeby je przykryła, przyprawić i gotować na wolnym ogniu. Jabłka obrać, również pokroić w kostkę i dodać do zagotowanych buraków, dalej gotować do miękkości buraków. Przyprawić do smaku przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem . Całość dokładnie zblendować, nalewać do bulionówek i ozdabiać łyżka sera koziego z odrobiną świeżych ziół. 








Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty