środa, 6 września 2017

Babka ziemniaczana z cukinią



Babkę ziemniaczaną bardzo lubimy, najlepsza była kiedyś pieczona u babci w piecu. Niestety obecnie pieca nie mamy, ale mamy równie smaczną, nieco odchudzoną wersję babki. Doskonale smakuje z kleksem kwaśniej śmietany. 



Składniki:


1,5 kg ziemniaków
500 g cukinii
2 cebule
300 g boczku lub innej wędliny czy kiełbasy
2 jajka
3 czubate łyżki pszennej mąki
2 łyżki oleju + olej do wysmarowania formy
3/4 szklanki mleka
pieprz
sól

Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Boczek lub wędlinę pokroić również w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, lekko posolić i smażyć , aż zacznie się szklić. Dodać wędlinę, zwiększyć ogień i smażyć często mieszając przez 2 minuty. Zestawić z ognia.
Ziemniaki obrać, umyć. Cukinie umyć, osuszyć. Mleko mocno podgrzać powinno się prawie zagotować. Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski, od razu wlać połowę gorącego mleka, wymieszać, dodać pozostałe mleko, ponownie wymieszać. Cukinię zetrzeć na tych samych oczkach co ziemniaki, dodać do ziemniaków. Odstawić na 10 minut, przycisnąć dużą łyżką, odlać wytworzony płyn.
Dodać jajka, cebulę, mąką, doprawić dużą ilością pieprzu i solą. Wymieszać dokładnie. Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Babka powinna mieć grubość 4-5 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 60 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez 20 minut, aż wierzch się pięknie zrumieni. Podawać gorącą z ulubioną surówką lub z kwaśną śmietaną.












4 komentarze:

  1. Mniam. Uwielbiam babki ziemniaczane. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taką babkę z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń