Serowo-sezamowe muffinki



Waszym dzieciom znudziły się już kanapki? nie wiadomo co dać im na wycieczkę lub wyprawę do lasu? Już nadchodzimy z pomocą. Serowo-sezamowe muffiny mogą być doskonałą alternatywą. Małe, poręczne a zarazem pyszne. Zasmakują i małym i dużym. 




Składniki:


2 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżka cukru
2 czubate łyżki sezamu
100 g żółtego sera
120 g masła 
¾ szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
½ łyżeczki ziół prowansalskich 
szczypta pieprzu


Sezam wrzucić na suchą patelnie i trzymać na średnim ogniu, często mieszając, aż zacznie mocno pachnieć i zmieni barwę na lekko brązową. Odstawić do wystudzenia. Masło rozpuścić i również pozostawić do wystudzenia. Jajka rozkłócić z mlekiem
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sól, pieprz, zioła i połowę przestudzonego sezamu i oraz starty ser. To wszystko wymieszać, wlać jajka i przestudzone płynne masło. Mieszać krótko i energicznie, ale niezbyt dokładnie. Tak przygotowane ciasto nakładać do formy muffinowej (najlepiej silikonowej), wypełniając każdy otwór do trzech czwartych wysokości. Muffiny posypać pozostałym sezamem i piec ok 20-25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 200 stopni. 
















Komentarze

Popularne posty