Serowo-sezamowe muffinki
Składniki:
2 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżka cukru
2 czubate łyżki sezamu
100 g żółtego sera
120 g masła
¾ szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
½ łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta pieprzu
Sezam wrzucić na suchą patelnie i trzymać na średnim ogniu, często mieszając, aż zacznie mocno pachnieć i zmieni barwę na lekko brązową. Odstawić do wystudzenia. Masło rozpuścić i również pozostawić do wystudzenia. Jajka rozkłócić z mlekiem
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sól, pieprz, zioła i połowę przestudzonego sezamu i oraz starty ser. To wszystko wymieszać, wlać jajka i przestudzone płynne masło. Mieszać krótko i energicznie, ale niezbyt dokładnie. Tak przygotowane ciasto nakładać do formy muffinowej (najlepiej silikonowej), wypełniając każdy otwór do trzech czwartych wysokości. Muffiny posypać pozostałym sezamem i piec ok 20-25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 200 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz