Placki kopytkowe
Kulinarni jak to kulinarni lubią kombinować. Znudziły nam się kopytka w tradycyjnej postaci i kształcie wiec wymyśliliśmy placki kopytkowe. Zasada wykonania ciasta bardzo podobna, tylko zamiast kopytek formujemy placki i nie gotujemy a smażymy. Do tego ulubiony sos i pyszny obiad gotowy.
Składniki:
9 niedużych ziemniaków
½ szklanki maki ziemniaczanej
1,5 szklanki mąki krupczatki
mąka pszenna do podsypywania
1 jajko
1,5 łyżeczki soli
olej do smażenia
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Przecisnąć przez praskę lekko ostudzić. Dodać jajko, mąkę i sól. W trakcie zagniatania podsypywać zwykłą mąką pszenną. Ciasto powinno nie kleić się do rąk i być na tyle elastyczne by dało się uformować wałek, wyglądem przypominający bułkę paryską. Z takiego wałka odcinać plastry szerokości 0,5 cm. Rozgniatać dłonią nadając im kształt placuszków. Na rozgrzanym oleju smażyć placuszki z obu stron do zrumienienia.
Komentarze
Prześlij komentarz