Placek jabłkowo-orzechowy
Ot taki sobie zwykły, rzec by można codzienny placek. Ale po spróbowaniu okazuje się, że niezwykły, bo niesamowicie smaczny. Ot co, wilgotny od jabłek, chrupiący od bakalii. My jesteśmy na "tak", a Wy?
Składniki:
1,5 szklanki mąki
5 łyżek cukru
1 kg jabłek
150 g orzechów
100 g rodzynek
2 jajka
1/4 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
0,5 startej cytryny
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody
Jabłka umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę, zasypać cukrem i odstawić na 0,5 godziny. Do jabłek z sokiem dodać wszystkie pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około godziny w temperaturze 180⁰C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
oj tam zwykły! Proste ciasta są najlepsze :) i takie typowo domowe. Kto w domu na "codzienny" deser jada torty z likierami i innymi fifa-rafa dodatkami? ;) Ucierane, placki, biszkopty, drożdżówy z owocami.. najpiękniejsze chwile :)
OdpowiedzUsuń