Placuszki z ricottą i jabłkami
Niby zwykłe placuszki z jabłkami, a jednak niezwykłe. Niezwykłe, bo z serkiem ricottą, orzechami laskowymi i przyprawami, bo o jabłkach to już wiecie. Propozycja śniadaniowo-podwieczorkowa.
Składniki:
400 g startych na tarce jabłek
200 g sera ricotta
1 łyżka miodu
1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
4 jajka
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
½ łyżeczki soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z jabłkami, serem, miodem i posiekanymi orzechami. Na końcu dodać przyprawy i przesianą mąkę. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Smażyć placuszki na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
pychotki :) ostatnio "chodzą" za mną klasyczne racuchy z jabłkami....
OdpowiedzUsuń