Nadziewane kotlety mielone


Banalne mielone robią się niebanalne gdy nadziejemy je farszem. My akurat zrobiliśmy farsz pieczarkowo-serowy i bardzo nam przypasował. Zachęcamy Was do takich eksperymentów, róbcie potrawy niebanalne.


Składniki:

500 g dowolnego mięsa mielonego
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku
kilka łyżek bułki tartej
1 jajko
½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
½ łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka najlepiej ostrej musztardy np. Dijon
sól, pieprz

Mięso włożyć do miski. Połówkę cebuli i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (resztę pozostawić do farszu). Można ewentualnie drobno posiekać cebulę i zeszklić na patelni. Bułkę namoczyć chwilę w mleku. Wbić jajko, dodać przyprawy i musztardę. Namoczoną bułkę odcisnąć i dodać do mięsa. Wyrobić mięso dłońmi na gładką masę. Dodać bułkę tartą tyle, aby swobodnie móc formować kotlety.

Farsz :
15-20 dkg pieczarek
10 dkg żółtego sera
½ cebuli
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Panierka:
bułka tarta
2 jajka
3 łyżki mleka
szczypta soli

Pieczarki umyć, obrać, pokroić w małą kostkę. Pozostałą połówkę cebuli drobno posiekać i zeszklić na oleju. Po chwili dodać pieczarki i dusić parę minut, aż puszczą sok. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nadmiar wody odlać. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do pieczarek. Na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać.
Wilgotnymi dłońmi formować owalne kotlety, w środek nabierać 1 łyżeczkę farszu. Obtoczyć najpierw w bułce tartej, w roztrzepanym lekko posolonym jajku, następnie znów w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron, na niezbyt dużym gazie. 
















Komentarze

Popularne posty