Marynowany Labneh - serek z jogurtu


Natrafiliśmy już na ten przepis kilka miesięcy temu, ale dopiero teraz do niego dojrzeliśmy podobnie jak nasz labneh (ser z jogurtu). Przepis w całości pochodzi z http://www.chilliczosnekioliwa.pl i dzięki uprzejmości Zuzi możemy Wam go zaprezentować. Bardzo zainspirowała nas kuchnia śródziemnomorska i sami postanowiliśmy popróbować. Jeśli będzie pyszne to już wkrótce spróbujemy nasz serek z jogurtu zamarynować. Czekajcie z niecierpliwością. 



Składniki:

800 g jogurtu greckiego naturalnego
1 łyżeczka soli 


Przełożyć jogurty do miski, dodać sól i wymieszać. Durszlak lub sitko przelać wrzątkiem, aby pozbyć się znajdujących się na nim bakterii. Durszlak ułożyć na misce i wyłożyć podwójnie złożoną gazą lub pieluszką tetrową. Ostrożnie przelać jogurt wymieszany z solą na durszlak. Zebrać końce gazy i związać przy pomocy gumki recepturki. Całą konstrukcję (paczuszkę z jogurtem, durszlak i miskę) wstawić do lodówki. W misce ustawionej pod durszlakiem będzie zbierała się wyciekająca z jogurtu serwatka. Dobrze jest co kilka godzin serek odcisnąć w materiale i ciaśniej związać gumką. Po 12-24 godzinach odcedzania otrzyma się kremowy serek do smarowania pieczywa. Po ok. 3 dniach otrzyma się miękki serek, który będzie można kroić i ulepić z niego kulki pyszne po zamarynowaniu w oliwie z przyprawami. Co prezentujemy poniżej. 









Składniki:

serek labneh
oliwa lub olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
ulubione zioła: oregano, tymianek, bazylia, czosnek niedźwiedzi, mięta


Posmarować dłonie oliwą i toczyć z kawałków labneh kulki wielkości orzecha włoskiego. Raz na jakiś czas umyć ręce i od nowa posmarować oliwą. Na talerzyk wysyp wybrane przez siebie zioła i obtocz kulki sera. Słoik umyć j, sparzyć wrzątkiem i wysuszyć. Kulki labneh ułóż ciasno w słoiku i zalać oliwą lub olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia. Oliwa powinna dokładnie pokryć kulki i sięgać ok. 2 cm ponad ich poziom. Możesz też dodać do słoika różne przyprawy np. ząbki czosnku, papryczkę chilli, pieprz. Wstawić słoik do lodówki na 2-3 dni i poczekać, aż oliwa oraz ser przejdą smakami. Czas przechowywania tak zakonserwowanego labneh zależy od tego, jakie dodatki są w słoiku. Jeżeli użyto samych suszonych przypraw, ser zalany oliwą może stać, spokojnie 3-4 tygodnie. Ser z dodatkiem świeżych ziół, czosnku lub świeżej chilli dobrze jest zjeść w przeciągu tygodnia. 












Komentarze

  1. Oj coś mi mówi, że koniecznie muszę się wziąć za ten przepis, są to zdecydowanie moje smaki. Ciekawi mnie też jaką taki serek ma konsystencję ... ?
    Sylwia z http://vaniliowoczekolodowa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po jednym dniu jest jak masełko delikatny do smarowania, po trzech daje się uformować w kulki, które zachowują swój kształt, ale nadal po rozgryzieniu jest bardzo delikatny. Trudno to opisać najlepiej spróbować.

      Usuń
  2. już od dłuższego czasu przybieram się zrobić taki ser... musi być pyszny taki marynowany!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny, my następnym razem dodamy więcej np. świeżych ziół lub kuszą nas suszone pomidory które uwielbiamy. Warto spróbować.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty