wtorek, 26 września 2017

Mercimek corbasi


Mercimek corbasi inaczej zupa soczewicowa – zupa z soczewicy, podawana na gorąco. Jest popularna na całym Środkowym Wschodzie, a także na Węgrzech i w Niemczech. Nazwa niezwykle intrygująca, a skład krótki, prosty, natomiast wykonanie rzecz by można banalne. Kolejny kremik poleca się u Kulinarnych.

Składniki:

200 g czerwonej soczewicy
2 łyżki masła
1 duża cebula
1 l bulionu cielęcego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
natka pietruszki
grzanki


Masło rozpuścić w garnku, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać soczewicę, zalać bulionem i wymieszać z koncentratem pomidorowym. Gotować do miękkości soczewicy (ok. 30 min). Następnie zestawić z ognia, zmiksować na gładki krem. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z posiekaną natką pietruszki i grzankami.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz