Chleb z żurawiną



Podczas dni otwartych w naszej szkole, wszyscy zachwycali się chlebem w naszym wykonaniu- chlebem pieczonym w garnku. Rozwijamy się i nasza kolejna propozycja to chleb z żurawiną. Uwierzcie wystarczy do niego odrobina masła dobrej jakości i nic więcej do szczęścia nie trzeba. 


Składniki:


(keksówka o wymiarach 40 x 12 cm):

500 g mąki pszennej
500 ml wody
7 g drożdży instant
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
50 g płatków owsianych
60 g suszonej żurawiny


Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i bardzo dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć wyrośnięte ciasto i odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Piec w rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) piekarniku przez ok. 80 minut.














Komentarze

Popularne posty