wtorek, 12 września 2017

Przekąska z cukinii



Cukinię krojoną w plastry, panierowaną w  i smażoną znają wszyscy i przeważnie wielu ją lubi. My prezentujemy nieco inny przysmak z tego warzywa równie prosty i smaczny. Cukinia w cieście smażona na głębokim oleju, przypadnie do gustu nawet maluchom, które na wszystko co zielone patrzą z nieufnością.



Składniki:


1 średnia cukinia
olej do smażenia

Ciasto:
½ szklaki mąki
1 jajko
¼ szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ łyżeczka oregano
1 łyżka oleju


Cukinie umyć, i pokroić w grube słupki o grubości 1x1 cm. Do miski wsypać wszystkie składniki ciasta i dokładnie wymieszać. Cukinię obtaczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku. 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz