czwartek, 7 września 2017

Jabłkowe kwiatuszki


Mamy na swoim blogu już kilka ciasteczek z jabłkami. Do tej pory największą popularnością spośród nich cieszyły się całuski, czy te jabłkowe kwiatuszki okażą się smaczniejsze? Wyścig po palmę pierwszeństwa czas rozpocząć!


Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
200 g masła 
1 jajko
2 żółtka
25 g świeżych drożdży
1/2 szklanki + 1 łyżka cukru
4 łyżki śmietany 18%
szczypta soli

8 jabłek
1 jajko do posmarowania ciasta
olej do wysmarowania formy
2 łyżeczki cynamonu
5 łyżek cukru

Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plastry grubości 1cm. Cukier wymieszać z cynamonem.
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko, żółtka, śmietanę, szczyptę soli i drożdże utarte z 1 łyżką cukru. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3mm i pokroić w paski o szerokości 1cm.
Paskami ciasta owinąć plastry jabłka, przewlekając je przez otwór po gnieździe nasiennym. Gotowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym, można na środek dodać wiśnie z kompotu. Piec w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez około 20-25 minut.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz