niedziela, 10 września 2017

Muffiny z orzechami laskowymi


Orzechy laskowe mają dużą zawartość witaminy E , czyli "witaminy młodości i płodności". W orzechach laskowych można znaleźć także niemało witamin z grupy B, które wzmacniają nerwy, potasu, który obniża ciśnienie, oraz wapnia i fosforu - pierwiastków, które odpowiadają za mocne kości i zęby. W orzechach laskowych nie brakuje również NNKT, zwłaszcza jednonienasyconych, które wspomagają walkę ze zbędnymi kilogramami. Czy trzeba Was jeszcze zachęcać do robienia i jedzenia tych muffinek??

Składniki:

¾ szklanki orzechów laskowych
½ szklanki płatków owsianych
3 jajka
70 g cukru
150 g jogurtu naturalnego
2 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady
¾ szkl owoców np. malin 
1 łyżeczka sody
duża szczypta soli


Orzechy uprażyć na patelni albo w piekarniku, wystudzić. Orzechy, płatki owsiane, jogurt zmiksować przy pomocy blendera. Odstawić na 20 minut. Następnie dodać cukier, sodę, sól, kakao i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Miksować chwilę aż masa będzie gładka. Dodać owoce i delikatnie połączyć łyżką. Ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami. Na wierzch ułożyć kilka owoców.  Piec w temperaturze 180⁰C około 25 minut, do suchego patyczka. Studzić na kratce. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz