niedziela, 3 września 2017

Szarlotka z serkiem waniliowym


Szarlotek Ci u nas dostatek, ale co nam szkodzi spróbować kolejnej. Nam nic, ale naszym boczkom a i owszem. Ale co tam boczki, czego się nie robi dla czytelników bloga ☺. Zrobiliśmy, upiekliśmy, zjedliśmy... szarlotka jabłkowa, ciasto kruchutkie, rozpływa się w ustach. Dobra zachęta?


Składniki:

3 szklanki mąki
400 g serka waniliowego 
1,5 kostki margaryny
1 cukier waniliowy
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
wiórki kokosowe do posypania ciasta przed pieczeniem
1,5 kg jabłek 
cynamon i cukier waniliowy do posypania jabłek
cukier puder do posypania ciasta


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać serek, margarynę, cukier waniliowy i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części: na spód 2/3 ciasta, na wierzch - 1/3.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć większą część ciasta. Ciasto posypać małą ilością wiórków kokosowych. Następnie ułożyć połówki lub ćwiartki obranych jabłek, posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Przełożyć pozostałą część ciasta. Piec 50-60 minut w temperaturze 180-200⁰C. Po upieczeniu szarlotkę obficie posypać cukrem pudrem.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz