niedziela, 10 września 2017

Apple pie


Apple pie czyli ciasto jabłkowe, w wolnym tłumaczeniu szarlotka. To typowe amerykańskie owocowe ciasto, w którym podstawowym składnikiem nadzienia są jabłka, serwowane często z dodatkiem bitej śmietany lub gałkami lodów na wierzchu czy też z kawałkiem sera cheddar. Taka bez dodatków jest rewelacyjna, ale jak ktoś lubi nietypowe połączenia to próbować z cheddarem ☺

Składniki:

Ciasto
420 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki cukru
330 g zimnego masła
140 ml zimnej wody

Nadzienie:
1 kg jabłek
35 g mąki pszennej
70 - 100 g cukru
szczypta cynamonu
cukier puder do posypania


Mąkę, sól i cukier wymieszać. Bardzo zimne masło pokroić w małą kosteczkę, dodać do mąki i posiekać nożem jak na kruszonkę. Następnie dodać powoli wodę i zagniatać ręką do momentu połączenia się ciasta. Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką i szybko rozpłaszczyć ręką, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. 
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cieniutkie plasterki. Mąkę, cukier, cynamon i cukier cynamonowy wymieszać i dodać do jabłek. Całość dokładnie wymieszać. Tortownicę lub formę na tarte o średnicy 26 cm wysmarować masłem. Schłodzone ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na stolnicy podsypanej lekko mąką i przełożyć do formy, wyłożyć spód i boki formy. Na ciasto wyłożyć nadzienie z jabłek. Drugą część ciasta również rozwałkować, następnie pociąć na paski o szerokości 2 cm. Paski ułożyć na jabłkach tworząc kratkę. Brzegi skleić z ciastem po bokach. Ciasto piec w nagrzanym do 190⁰C piekarniku przez 1 godzinę i 15 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz