czwartek, 21 września 2017

Chipsy jabłkowe



Super zdrowa i tania alternatywa dla niezdrowych i tłustych chipsów ziemniaczanych. Wiemy, że chipsy jabłkowe są dostępne w sklepach (jednak nie do końca bez chemii),a po co przepłacać jak można samodzielnie w domu zrobić tą przekąskę którą lubią zarówno mali i duzi. wiemy to z własnego doświadczenia ;).


Składniki:


1,5 kg jabłek
1 cytryna


Jabłka dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Tak pokrojone jabłka włożyć do miski z wodą zakwaszoną sokiem z cytryny. Zostawić na około 15 minut. Osuszyć jabłka z wody. Pokrojone i wysuszone z wody jabłka rozłożyć na blaszce lub kratce  wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w piekarniku rozgrzanym do 100-150 stopni C z włączonym termoobiegiem na jednej z niższych półek oraz z uchylonymi drzwiczkami piekarnika. Długość suszenia jabłek zależy od ich grubości, jeśli się nie gniotą i nie wypływa z nich sok to znaczy że są już dobre.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz