poniedziałek, 4 września 2017

Tarta z buraczkami i serem feta


Mamy już tarty słodkie, słone, ostre. Z dodatkiem jabłek, twarogu, brokułów.. oj długo by wymieniać. Dzisiaj tarta wytrawna, o bogatym krwistoczerwonym kolorze, smaku buraczkowo-serowym. Interesująca propozycja dla wegetarian i po prostu na danie jarskie. Bo ileż można jeść mięso.


Składniki:

100 g masła
200 g mąki
1 czerwona cebula
500 g buraków
tymianek
5 jajek
200 g fety
4 łyżki oleju
4 łyżki octu winnego
sól
pieprz
1 łyżka cukru trzcinowego
60 ml zimnej wody

Pokroić masło, dodać szczyptę soli i szybko zagnieść z mąką i wodą. Wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Pokroić cebulę w cieniutkie plasterki i podsmażyć na oleju. Obrać buraki, pokroić cienko i dodać do cebuli. Dodać trochę tymianku. Wlać ocet, cukier i podlać odrobina wody. Dusić wszystko około 10 minut. Doprawić do smaku, uważając z solą. Tortownicę (26 cm) lub formę do tary wyłożyć papierem. Stolnice oprószyć mąką i rozwałkować ciasto. Wyłożyć nim tortownicę robiąc brzeg o wysokości ok. 2 cm. Ciasto nakłuć widelcem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 160⁰C przez 10 minut. Na podpieczoną tarte wyłożyć podduszone buraki z cebulą i tymiankiem. Pokroić fetę i wyłożyć ją na buraki. Rozkłócić jajka i wylać je na tarte. Piec w temperaturze 160⁰C około 30 minut. 

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz