Cynamonowa krajanka z jabłkami i orzechami
Wszystko co z jabłkami i orzechami musi być dobre. Tak jest też i w tym przypadku. Nasza krajanka (jak to krajanka) może nie wygląda oszałamiająco, ale smaku nie da się wprost opisać. To ciastko smakowało wszystkim nawet tym którzy zazwyczaj marudzą że coś jest nie tak.
Składniki:
Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka świeżo startego cynamonu (może być mielony)
1 łyżeczka imbiru suszonego
250 g masła
Masa:
250 g serka homogenizowanego naturalnego
3/4 szklanki jabłek suszonych
3/4 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
1/4 szklanki miodu
1/2 łyżeczki świeżo startego cynamonu
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
4-5 łyżek mleka
Wymieszać razem mąkę, płatki, cukier, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę imbiru. Dorzucić pokrojone masło i posiekać razem aż powstaną grube okruchy. Odłożyć 1 szklankę kruszonki, resztę ciasta wrzucić do formy(33 x 23) wyłożonej papierem do pieczenia i lekko docisnąć.
Orzechy podprażyć i grubo posiekać. Jabłka pokroić na mniejsze części. Wymieszać ser z miodem i mlekiem, dodać jabłka, orzechy oraz cynamon. Ułożyć na cieście, posypać resztą kruszonki. Piecz ok. 35 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Wystudzić w formie na kratce.
Zrobić lukier z cukru pudru i mleka, tak żeby pozostał dosyć gęsty, ale można nim było polać ciasto. Ozdobić wystudzone ciasto lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz