sobota, 30 września 2017

Cynamonowa krajanka z jabłkami i orzechami

Wszystko co z jabłkami i orzechami musi być dobre. Tak jest też i w tym przypadku. Nasza krajanka (jak to krajanka) może nie wygląda oszałamiająco, ale smaku nie da się wprost opisać. To ciastko smakowało wszystkim nawet tym którzy zazwyczaj marudzą że coś jest nie tak. 

Składniki:

Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka świeżo startego cynamonu (może być mielony)
1 łyżeczka imbiru suszonego
250 g masła

Masa:
250 g serka homogenizowanego naturalnego
3/4 szklanki jabłek suszonych
3/4 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
1/4 szklanki miodu
1/2 łyżeczki świeżo startego cynamonu

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
4-5 łyżek mleka

Wymieszać razem mąkę, płatki, cukier, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę imbiru. Dorzucić pokrojone masło i posiekać razem aż powstaną grube okruchy. Odłożyć 1 szklankę kruszonki, resztę ciasta wrzucić do formy(33 x 23) wyłożonej papierem do pieczenia i lekko docisnąć. 
Orzechy podprażyć i grubo posiekać. Jabłka pokroić na mniejsze części. Wymieszać ser z miodem i mlekiem, dodać  jabłka, orzechy oraz cynamon. Ułożyć na cieście, posypać resztą kruszonki. Piecz ok. 35 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Wystudzić  w formie na kratce.
Zrobić lukier z cukru pudru i mleka, tak żeby pozostał dosyć gęsty, ale można nim było polać ciasto. Ozdobić wystudzone ciasto lukrem. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz