piątek, 18 sierpnia 2017

Różane babeczki



Muffinki w wersji smakowej i kolorystycznej, szczególnie do gustu przypadną małym księżniczkom. Doskonałe na co dzień, jak i na urodzinowe przyjęcie. Dla małych królewiczów tudzież innych miłośników samochodów polecamy zmianę barwnika spożywczego. 


Składniki:


Babeczki:
40 g miękkiego masła
140 g drobnego cukru do wypieków
120 g mąki
1/2 łyżki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżki wody różanej
120 ml mleka
1 jajko

Krem:
250 g cukru pudru
80 g miękkiego masła
1 i 1/2 łyżeczki wody różanej
25 ml mleka
kilka kropli różowego lub czerwonego barwnika spożywczego


Masło, cukier, mąkę, proszek i sól wrzucić do miski i ucierać na wolnych obrotach aż masa będzie przypominać drobną kaszkę. W osobnym naczyniu wymieszać mleko, z jajkiem i różaną wodą. Wlać około 3/4 tej masy do misy z suchymi składnikami, dalej ucierać na wolnych obrotach aż wszystkie składniki się połączą. Dolać resztę i mieszać na średnich obrotach aż masa będzie gładka i w miarę jednolita. Wypełnić ciastem papilotki do połowy (ciasto bardzo rośnie). Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 18 - 20 minut do suchego patyczka. Gotowe babeczki przełożyć na kratkę do wystudzenia. W międzyczasie przygotować krem.
Cukier puder i masło ucierać na wolnych obrotach aż masło i cukier dokładnie się połączą. Cały czas ucierając wlać do masy mieszankę mleka i wody różanej, zwiększyć obroty miksera. Następnie dodać barwnik, ucieraj masę na wysokich obrotach aż masa będzie puszysta i kremowa. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką i udekorować według uznania. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz