czwartek, 3 sierpnia 2017

Placuszki z cukinii


Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem (o czym kochani czytelnicy dobrze wiecie). Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.





Składniki:

800 g cukinii 
2 marchewki
3 ziemniaki
4 łyżki mąki pszennej 
1 jajko
2 łyżki drobno posiekanej bazylii
2 łyżki drobno posiekanego koperku
sól
pieprz
olej do smażenia


Cukinie z odciętymi końcówkami, ale bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli jest starsza i ma duże nasiona należy je wydrążyć). Lekko posolić, odstawić. Po kilku minutach odcisnąć i odlać wytworzony sok. Obrane ziemniaki i marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki odstawić na chwilę, odcisnąć i odlać nadmiar płynu.
Wszystkie starte warzywa przełożyć do jednej miski, dodać  mąkę, jajko oraz zioła. Doprawić pieprzem i solą. Wymieszać dokładnie. Smażyć małe placki na średnio rozgrzanym oleju, raz tylko przewracając, aż będą podsmażone. Podawać z sosem jogurtowym.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz