sobota, 12 sierpnia 2017

Prosty krem z pomidorów



Prosty w wykonaniu krem pomidorowy, przypadnie do gustu zwłaszcza początkującym. A można zabłysnąć przed znajomymi czy też teściową  wykwintnym daniem. Oczywiście nasz kremik można zrobić ze świeżych pomidorów jeśli macie dostęp do dobrej jakości warzyw. 




Składniki:


1300 g dobrej jakości przecieru pomidorowego 
1 średnia marchewka
2 łyżki oliwy
2 g masła 2 ząbki czosnku
kilka listków bazylii
1 łyżka oregano
1 łyżka cukru
sól
pieprz
serek mascarpone
drobny makaron najlepiej w kształcie ryżu


Do garnka wlać przecier pomidorowy, dodać oregano, przeciśnięty czosnek, startą marchewkę, oliwę i masło. Gotować przez około 15 minut . Ugotowane pomidory z marchewką zmiksować na jednolitą konsystencję i doprawić do smaku. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na dno miseczki włożyć makaron, zalać go kremem pomidorowym. Na każdą porcję ułożyć łyżeczkę serka mascarpone i kilka listków bazylii. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz