Makaron z cukinią w sosie pomidorowym



Sezon cukiniowy w pełni. mieliśmy już wiele propozycji dla was z tym warzywem. oto kolejna. Tym razem sos cukiniowo-pomidorowy do makaronu. Zaletą cukinii jest to,że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Zatem do dzieła. 



Składniki:

1/2 opakowania dowolnego makaronu
700 g cukinii
1 cebula
1 ząbek czosnku
100 g przecieru pomidorowego,
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oregano
olej do smażenia,
sól 
pieprz

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, zachowując pół szklanki wody z gotowania. Na rozgrzany olej wrzucić posiekaną drobno cebulę, dodać sól, wymieszać i podsmażać do zeszklenia. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Cukinię przekroić na pół, następnie każdą część ponownie na pół i pokroić w plasterki (jeśli ma duże nasiona to je wydrążyć). Dodać cukinię do cebuli i czosnku, wymieszać, podsmażać przez chwilę i dodać przecier pomidorowy, zioła, miód i pieprz. Podsmażać całość, aż cukinia będzie miękka. Pod sam koniec dodać serek mascarpone i wymieszać do połączenia składników, w zależności od gęstości sosu dodać odpowiednią ilość wody z gotowania makaronu. Gotować jeszcze przez chwilę i wyłożyć sos na makaron.












Komentarze

Popularne posty