czwartek, 24 sierpnia 2017

Kurczak w coli i miodzie

Kurczak dla fanów mięs lekko słodkawych, ale nadal pysznych. Wersja z colą spowoduje, że mięso szybciej skruszeje i będzie miało wyjątkowy smak. Do odważnych świat należy więc próbujcie.




Składniki:


2 filety z kurczaka
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka (płaska) kminku
200 ml coca-coli
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
sól
miód płynny ok. 1,5 łyżka



Mięso lekko osolić. Czosnek drobno posiekać i wymieszać z kminkiem - natrzeć tym mięso, które odkładamy na kilka godzin(najlepiej na całą noc) do lodówki. Mięso wyłożyć do naczynia do zapiekania i zalać coca-colą. Dodać liść laurowy i pieprz. Piec ok 45 minut (w zależności od wielkości filetów). Od czasu do czasu polewać coca-colą, aby mięso się nie wysuszyło. Po 45 minutach polać miodem i zapiekać jeszcze kilka minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz