czwartek, 10 sierpnia 2017

Sałatka ze smażoną fetą



Sałatka, która kilka lat temu często gościła na naszym stole i już trochę o niej zapomnieliśmy. Czas to nadrobić. Wyglądem przypomina ona nieco sałatkę grecką, ale smażona feta i miodowy dressing maja niepowtarzalny i oryginalny smak. 



Składniki:


1 opakowanie sera feta 
1 jajko
4 łyżki mąki
olej do smażenia
1 czerwona cebula
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
1 nieduża sałata lodowa
12 czarnych oliwek
4 łyżki oliwy
sok z ½ cytryny
1 łyżka miodu
oregano
sól 


Ser pokroić w niewielka kostkę, panierować w jajku i mące. Obsmażyć ze wszystkich stron na oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku. Sałatę lodową porwać a kawałki, włożyć do miski, dodać pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i oliwki. Przygotować sos, wlewając do osobnej miseczki sok z cytryny, soląc go nieco, mieszając z miodem i dodawaną stopniowo oliwą. Otrzymanym sosem polać składniki w misce, wymieszać. Posypać kostkami usmażonej fety, posypać wszystko oregano.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz