środa, 9 sierpnia 2017

Muffiny z jeżynami


My na muffinach znamy się jak mało który. Produkujemy ich dużo, różnych, często z jakimiś owocami lub warzywami. Ale równie szybko jak się je robi, znikają.. nie wiadomo gdzie i kiedy. Tzn. wiadomo są pochłaniane, ale równie ochoczo produkowane, do czego i was zachęcamy.


Składniki na około 25-27 sztuk:

3 jaja
375 ml mleka
3 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki oleju
2 szklanki jeżyn


W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre, oprócz jeżyn, następnie mokre składniki przelać do suchych i energicznie wymieszać, dodać jeżyny i powtórnie delikatnie wymieszać. Nakładać do papilotek do 3/4 wysokości i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20 minut. 
















A tak jeżyny czernią się w naszym ogródku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz