Jogurtowe placuszki z bananami
Wiele przepisów na placuszki już widzieliście i z pewnością wypróbowaliście. Były słodkie, słone i pikantne. Dziś nasza Ola (czytaj mała Jagna) proponuje śniadaniowe, jogurtowe placuszki z bananami. Naprawdę pyszne i niezbyt skomplikowane. Zasmakują dużym i małym, a może zwłaszcza małym łasuchom.
Składniki:
90 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
125 g jogurtu naturalnego
1 jajko
szczypta soli
1 duży banan
Banana pokroić na plasterki. W misce zmiksować razem jogurt, olej, jajko, cukier, mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia na jednolitą masę. Rozgrzać patelnię i najlepiej na suchej smażyć. Pierwszą stronę placków około 3 minuty do wyrośnięcia i zrumienienia. W połowie smażenia zatopić w plackach plasterki bananów. Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia.
Komentarze
Prześlij komentarz