Papryka z orzechami
Paprykę przeważnie faszerujemy, lub stosujemy jako dodatek do sałatek. Tym razem papryka w roli głównego składnika niecodziennej sałatki, towarzyszą jej bowiem orzechy, marynowane pieczarki i szczypiorek. Doskonała do pieczonych mięs i drobiu. Zresztą spróbujcie sami, bo sezon paprykowy trwa.
Składniki:
1 kg czerwonej papryki
100 g orzechów włoskich bez skórki lub innych ulubionych
5 marynowanych pieczarek
½ pęczka szczypiorku
½ szkl jogurtu naturalnego
sok z 1 cytryny
sól
pieprz
cukier
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z posiekanymi orzechami, drobno pokrojonymi pieczarkami i posiekanym szczypiorkiem. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Tak przygotowanym sosem zalać warzywa z orzechami, dokładnie wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz