Muffiny ze śliwkami
Wyborne muffinki ze śliwkami na późne lato lub wczesną jesień. Bardzo delikatne i mięciutkie, można by zjeść całą blaszkę :). Ale my oczywiście tego nie zrobimy i podzielimy się nimi z wami .
Składniki: (18 szt)
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
120 g cukru
pół szklanki oleju słonecznikowego
300 g jogurtu naturalnego
8 śliwek
1/4 szklanki brązowego cukru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednej miski wsypać i wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. W drugim naczyniu rózgą roztrzepać jajka, olej, śmietanę. Połączyć zawartość obu naczyń, dodając na koniec wydrylowane i pokrojone kostkę śliwki. Ciasto wyłożyć do formy na muffiny wyłożonej wcześniej papilotkami do ¾ wysokości, po wierzchu posypać brązowym cukrem. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Studzić na kratce.
Uwielbiam muffinki, a te wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńMy też je lubimy, a nasza sorka to wprost fanatyczka tych wypieków. Pozdrawiamy
Usuń