czwartek, 31 sierpnia 2017

Szybki i pyszny chlebek i nasz pierwszy


Wiadomo najlepszy chleb to żytni i na zakwasie. Ale ponieważ my stawiamy pierwsze kroki w tej materii spróbowaliśmy na początek czegoś prostszego - chleba na drożdżach. Robi się go prosto i jak na pierwszy raz to wyszedł nam całkiem do rzeczy. w oryginalnym przepisie była mąka pszenna typ 450, my zrobiliśmy pół na pół z mąką pszenna pełnoziarnistą. Świeżutki z masełkiem zniknął w oka mgnieniu. Polecamy dla początkujących. 




Składniki:

700 g mąki (typ 450 i pełnoziarnistej 1:1)
150 mleka
15 g drożdży 
300 ml letniej wody 
40 g masła
2 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru
opcjonalnie przyprawy: papryka, zioła, kurkuma
1 jajko


Mąkę wsypać do miski. Z mleka, cukru, drożdży i odrobiny mąki przygotować rozczyn. Masło stopić. Rozczyn wlać do mąki, wymieszać. Dodać resztę składników, na samym końcu dodając roztopione masło. Wymieszać, odstawić na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce. Uformować chleb, naciąć na powierzchni. Posmarować rozkłóconym żółtkiem. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 30 minut. Wystudzić na kratce.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz