środa, 16 sierpnia 2017

Rolada pomidorowa z szynką



Nowa wersja kolorystyczna i smakowa uwielbianej przez Was rolady szpinakowej z wędzonym łososiem. Tym razem proponujemy pomidorową  roladę z szynką. a być może wkrótce pokombinujemy jeszcze z innymi składnikami. Zaglądajcie do nas.



Składniki:


3 jajka
120 ml gorącej wody
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju 
zioła prowansalskie
oregano, 
bazylia
70 g żółtego sera
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g serka śmietankowego 
10 plasterków szynki


Żółtka oddzielić od białek, a następnie miksować je, dolewając do nich porcjami gorącą wodę. Następnie dodać paprykę słodką, koncentrat pomidorowy, starty żółty ser i olej. Dalej miksować. Następnie dodać  obie mąki przesiane przez sitko oraz proszek do pieczenia. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Powstałą pianę połączyć z ciastem pomidorowym, delikatnie wymieszać łyżką i dodać przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak powstałą masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Wyjąć ciasto i ostudzić. Zimne ciasto posmarować serkiem, ułożyć plastry szynki i zwinąć w roladę. Ciasno zawinąć w papier i schłodzić co najmniej godzinę w lodówce. Pokroić w plastry grubości około 1-1,5 cm. 

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz