Krucha beza z czekoladowym kajmakiem
Niby Pavlova, a nie do końca, bo w kolorze złota, a w smaku czekoladowa z lekką nutką bitej śmietany. Zachęcamy do wariacji na temat bezy, jej mas do przekładania, dodatków i sposobów dekoracji. My podajemy dzisiaj bazę na bezę i czekamy na Wasze komentarze. Bo nie ma nic bardziej sprawiającego frajdę niż zabawy w kuchni.
Składniki:
Beza:
4 białka w temperaturze pokojowej
200 g cukru (niepełna szklanka)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu winnego
1 puszka masy kajmakowej czekoladowej
100 g orzechów w naszym przypadku były to siekane migdały
300 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
Składniki:
Beza:
4 białka w temperaturze pokojowej
200 g cukru (niepełna szklanka)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu winnego
1 puszka masy kajmakowej czekoladowej
100 g orzechów w naszym przypadku były to siekane migdały
300 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
Białka ubić na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po łyżce cukru, mąkę i ocet. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Papier posmarować olejem i posypać mąką ziemniaczaną i przełożyć ubitą pianę formować łopatką koło wielkości 20 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika, a temp. od razu zmniejszyć do 110 stopni. Bezę piec nawet 2 i pół godziny. Potem uchylić drzwiczki piekarnika i dalej ją suszyć. Po wystygnięciu przekroić bezę na pół, na talerzu ułożyć jeden placek bezy, posmarować połową masy kajmakowej lekko podgrzanej. Zimną śmietanę 30% ubić na sztywno, dodać serek, wymieszać, ułożyć na bezie z kajmakiem. Na kremie położyć drugi placek bezy. Wierzch można udekorować masą kajmakową i siekanymi migdałami.
Komentarze
Prześlij komentarz